top of page

Proef & Demo: Directzaai van Mais in Mulch van Groen-bemesters(mengsel) 2022

Hoe werkt het? Wat zijn mogelijke voordelen? En zijn deze ook in Nederland haalbaar?

Kan directzaai van mais in mulch bijdragen aan duurzame chemie-vrije maïsteelt en een weerbare bodem, en welke vragen roept directzaai op? Met de proef & demo “Directzaai van Mais in Mulch van Groenbemesters(mengsel)” helpt Kairos mee om hierachter te komen.


Wij zijn aan het ontdekken hoe het anders en misschien wel beter kan. Dat doen wij op verschillende manieren, maar nooit alleen. De proef en demo "Directzaai van mais in mulch van groenbemesters(mengsel)" is hier een voorbeeld van. Het is geïnspireerd en gebaseerd op ervaringen van Rodale Institute in Pennsylvania (VS). Zij ontwikkelen organic no-till- systemen. Directzaai is hier een essentieel onderdeel van.


Organic no-till - biologische NKG (Niet Kerende Grondbewerking) - heeft volgens hen verschillende bedrijfseconomische en ecologische voordelen. Het systeem kan helpen kosten te besparen, het organische stofgehalte in de bodem te verhogen, en de bodemstructuur op het boerenbedrijf te verbeteren [1]. Wel merken zij op dat biologische NKG jaar in jaar uit geen optimale resultaten oplevert, dus gebruiken zij verminderde grondbewerking en ploegen alleen in afwisselende jaren [2].


Zijn dergelijke voordelen ook mogelijk in Nederlandse omstandigheden, en welke vragen zijn er omtrent biologische NKG? Met de proef en demo “Directzaai van mais in groenbemesters(mengsel)” helpt Kairos mee om hierachter te komen.


In de video hieronder is te zien wat wij hebben gedaan en hoe je direct in groenbemesters(mengsels) - een mulchlaag - kunt zaaien.Eerste observaties, reflecties en aandachtspunten vind je hier:


Wil je net als Joris meer weten over biologische NKG en hoe dit kan helpen bij het ontdekken van regeneratieve landbouw? Lees dan Kairos Q&A: Biologische NKG


Wij maken onvermijdelijk fouten, maar door deze op te merken, te delen en te bespreken kunnen wij samen leren. Vragen en feedback helpen hier ook bij. Ze zijn dus van harte welkom. Samen ontdekken wij regeneratieve landbouw en voedselsystemen.Bronnen

  1. Organic No-Till. (n.d.). Rodale Institute. Retrieved August 3, 2022, from: link

  2. Farming Systems Trial. (n.d.). Rodale Institute. Retrieved August 3, 2022, from: link


136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page