top of page

sorghum, Multi purpose gewas voor bodem boer en bouw, integrale keten ontwikkeling

Wat is de potentie van sorghum als een multi purpose gewas voor de bodem, boer en bouw?

Sinds juni 2021 is Kairos als projectpartner betrokken bij het Sorghumproject (POP3+) op Landgoed Ulvenhart in Brabant om hier meer over te leren, samen met Landgoed Ulvenhart, Kwekerij Sluis, Farm Balance, VAA Data Works en Loon- en Grondwerkbedrijf Karel Kennes.Sorghum is een multipurpose gewas, dat niet alleen voor voedsel voor mens (glutenvrij brood, glutenvrij bier) of melkvee (silage /en/of krachtvoer) zorgt, maar ook duurzaam bouwmateriaal en bodemvoeding oplevert. De biomassa (de stengels) zijn geschikt voor verwerking tot plaatmateriaal bestemd voor de bouw. Een andere manier van denken voor de boer die i.p.v. te telen voor feed of food ook kan telen voor de bouw. Sorghum is uitermate geschikt voor het “reinigen” van de bodem, behoeft het kunstmest en het groeit ook op droge grond aangezien het gewas wel 2 meter diep wortelt. En bij ernstige droogte sterft mais af, maar sorghum gaat in rust en groeit verder zodra de omstandigheden weer gunstiger zijn.


Sorghum biedt mogelijk nieuw verdienmodel voor boeren, een natuurlijke grondstof voor de bouw, en isolatiemateriaal voor het huis van 'de burger'. Win win win.


Wij zien kansen voor nieuwe perspectieven voor boeren, bouwers en burgers in Noord- en Oost Nederland. Jij ook?


Bel Ajaan op 06 53 905 829 of mail naar ajaan@kairos-agrifood.com. Wij delen graag onze ervaringen en opgedane kennis vanuit dit Brabantse project. Eerst zelf ontdekken? Dat kan via: https://ulvenhart.nl/sorghum/

24 weergaven

Comments


bottom of page