top of page

Nieuw leven voor vergeten gewas: Camelina Sativa

In de zomer van 2019 ontdekten wij op een Franse markt met veel natuurlijke lekkernijen en culinaire specialiteiten een voor ons toen nog onbekende olie van Camelina Sativa.

Het bleek om een vergeten gewas te gaan wat hier in Nederland rond de middeleeuwen nog veel werd verbouwd op de zogenaamde raatakkers, ook bekend als Celtic fields.

Het is daarmee één van de oudste Nederlandse cultuurgewassen.


Met regeneratieve landbouw, en door middel van koude persing met onze eigen oliepers, maken wij een smakelijke goudgele olie met ongeëvenaarde voedingswaarden en verrassende accenten van asperge, sesam en hazelnoten. Zo uit de regio!


De Camelina olie is heel rijk aan Omega 3 en 6 vetzuren die precies in de gewenste verhouding van 2:1 aanwezig zijn.


Een smaakvolle en gezonde olie, ideaal voor koude gerechten!


Camelina olie kan in salades, dressings, spreads en margarines worden gebruikt. Hoewel je er ook in kunt bakken en frituren wordt het niet aanbevolen om de olie lang boven de 200 C° te verhitten.

De voedingswaarden blijven gekoeld het best bewaard, licht verwarmd komt de smaak echter het best naar boven. Wat olie op een warm gerecht, voor het opdienen, kan net dat beetje extra geven.Enthousiast?

Bestel de Camelina olie en/of zaadjes direct via onze webshop!
 

Inspiratie & recepten?


De Camelina olie is heel rijk aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren die precies in de gewenste verhouding van 2:1 aanwezig zijn.

De olie bevat ca 37% Omega-3-vetzuren als alfa-linoleenzuur (ALA). In tegenstelling tot lijnzaad, dat een vergelijkbaar hoog ALA-gehalte heeft, heeft Camelina olie een veel langere houdbaarheid vanwege het hoge gehalte aan Vitamine E (gamma-tocoferol).

Camelina olie kan in salades, dressings, spreads en margarines worden gebruikt. Hoewel je er ook in kunt bakken en frituren wordt het niet aanbevolen om de olie lang boven de 200 C° te verhitten. De voedingswaarden blijven gekoeld het best bewaard, licht verwarmd komt de smaak echter het best naar boven. Wat olie op een warm gerecht, voor het opdienen, kan net dat beetje extra geven.


Op zoek naar culinaire inspiratie? Bezoek onze recepten pagina!


Enthousiast?

Bestel de Camelina olie en/of zaadjes direct via de onderstaande button!


143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page